Tuesday, April 28, 2009

Bawalah kami kembali ke Bumi!

Di puncak rangka logam ini.
Kami terasa terpencil dan dingin.
Wahai sang waktu singgahlah.
Bawalah kami kembali kepada.
Kehangatan dan bau rumput di Bumi.

(Bawalah kami kembali ke Bumi)

Abdul Latiff Mohidin.
Seniman dan penyajak Malaysia.

. . . . . . . . . .

Aku tak kenal siapa Abdul Latiff Mohidin. Mungkin patut tanya pada Wahyudimy. Aku baca dalam LRT masa balik dari Book Fair Ahad lepas.

32 comments:

wahyudi my said...

Bukankah puisi 'sungai mekong' pernah dimuat dalam buku teks kebangsaan. Aku tidak pasti tingkatan berapa. Tapi nama beliau seiring dengan nama baha zain masa itu. Beliau juga bergiat dalam seni rupa. Oh, kau sendiri tahu aku lebih menggemari penyair indonesia. Jadi jujur saja, aku kurang membaca puisi2 Alma. Tanya gugel!

patungcendana said...

pagi addy...

re:...aku tak tahu jelebu kat mana...


awan...lepaskan tanganku...
agar aku bisa kembali ke bumi

bumi...sambutlah tangakmu...
agar aku bisa berdiri kembali

Princess Liyana said...

Jelebu kt N9 la..alaahai..hhi yana puisi2 ni lgla bro..lomah eden..ahaks!tnya pd yg pkar la..hhuhuhu

Nizam.Ariff said...

Burung terbang, dia pasti hinggap ke bumi... berkubur di bumi.

patungcendana said...

liyana...jgn la marah...hehehe

addy...
aku masih pack baju lagi...skrg dah 8.50...bas bertolak pkl 10 dari ump...hehehe...aku akan ambil 30 minit kalau aku pecut dari rumah aku ke ump...

nampak tak betapa excitednya aku nak pergi...huhuhu

ZARA 札拉 [사랑해~] said...

aku juga mahu kembali ke Bumi.

sekarang ini berada di Marikh.

aduh....

CaMaRPuTiH said...

bumi ini tempat kita
bukan duduk di perutnya sahaja
tapi juga di kulitnya.

addy, titipkan aku sekeping (erk.. sekepingkah?) sajak. hati aku rawan. tekanan datang dari setiap sisi. manusia tidak berhak menentukan kebenaran! DIA lebih adil lh Maha Mengetahui.

mr.syazwan said...

FUUYOOO
addy seorg bangsa jiwa bangsa..
BAGIUH!! ni yg bertambah suke ngan mu ni.. hahaha..

[S]itie [B]Um [B]Um said...

buku? aku? baca? puisi? lagi la tidak... =)

anakcikmad said...

pernah terbaca puisi ni...
dalam LRT jugak...

menarik
kan
walaupun sy bukan pemuisi...
haha

^_^

aloy_paradoks said...

dia juga seorang pelukis ...
lu layan gak ar sastera2 ni,, baru kini gua nmpak golongan muda minat sastera..

~~~ kay ~~~ said...

(^_^)
have a lovely day!

mugiwara said...

waktu yang manakah sudi bawa kembali aku ke bumi?
sudikah sang waktu?
masih belim terlambatkah?

Kimi said...

Apa ni? Aku tak faham pape pun. Terangkan.
(Akibat terlalu bergantung pada buku rujukan sastera sekolah dulu)
hehe

chimera said...

di puncak rangka logam???

sajak ni ditulis dlm kapal terbang barangkali...

Abdul Latiff Mohidin?? hmmm... tak baiasa juagk dengar nama ni... seniman tersohor kah?

addyaholix said...

wahyudimy,
tajuknya "sungai mekong"?. ok aku tak pernah tahu. dulu aku langsung tak suka puisi. cuma sekarang aku berjinak cuba cintakan bahasa budaya bangsa sendiri.

cendana,
cinta, genggamlah hatiku.
agar aku bisa memahami!

liyana,
ya. saya tanya gugel. gugel bijak lebih dari kita yang manusia. haha!

nizam.ariff,
mati burung tanpa cela. mati kita penuh dosa.

cendana,
hati-hati. pastikan ada sesuatu buat saya =)

zara,
telinga kamu panjang sejengkal? haha!

camarputih,
saya selalu tulis tentang emosi sendiri. tak tahu apa yang kamu lalui. makanya titipan saya nanti kedengaran langsung tak bertujuan. moga kamu tersu kuat!

syazwan,
ok bagus. terus suka dengan aku. haha!

sitiebumbum,
haha!

anakcikmad,
kita dalam lrt yang sama barangkali. mungkin masanya saja yang berbeza.

aloy,
baru mula belajar. tak banyak puisi yang mampu aku faham. tapi aku suka baca. baca yang kadang tanpa pemahaman yang jelas. haha!

kay,
terima kasih!

mugiwara,
takkan ada istilah terlambat kalau kau sendiri mahu!

kimi,
aku tak cukup bijak dalam memberi maksud. haha!

chime,
di puncak rangka logam mungkin maksudnya di tengah kepesatan pembangunan dunia. barangkali. itu cuma pemahaman saya sendiri.

wahyudi my said...

sungai mekong adalah salah satu puisi atau masterpiece Alma. Puisi yg kau baca ini aku tidak pasti tajuknya. Oh, aku baru perasan, aku ada simpan antologi yg ada muat karya beliau.

mugiwara said...

lega rasanya membaca komen balas kamu~
terima kasih~

WanHidayat said...

Addy...aku juga mahu ke bumi Kuantan...lelah juga berada di bumi perantauan. semakin sesak nafas ini...

Mdm...wish u all the best...

*sungguh tak sangka yang mdm akan excited utk ke Jelebu...jgn di telan oleh kabus jalanan sudah...

kad0k. said...

adehhh..my bad..aku x kenal sesape penyajak ke, penulis ke kecuali a samad said tu aje..adehh

13may said...

sapa dia ha?

google google :D

mel said...

nak suruh sambung ke?? heheh.. tak yah laa... jahanam sajak orang je kalau budak mel ni bersajak...

Mak Su said...

nama tu mmg fofler :)

aie akaike said...

addy, ko kena bela rambut, misai n janggut mcm pak samad. ;)

A t i Q a h said...

Penyajak menulis sajak di dalam kapal terbang eh?

D'Rimba said...

Pandai bermadah bicara menyusun kata.........

a.b geldofg said...

dia seniman yg hbat
aku kagum

Ad Rifza said...

Aku cuba memahaminya tapi seringkali ku cuba seringkali ku gagal..hehe
Adakah pembangunan itu memusnahkan sesuatu yg ada dibumi?..

addyaholix said...

wahyudimy,
aku gugel, dan aku jumpa banyak perkara tentang dia. pencapaian dia hebat. sungai mekong pernah masuk buku teks kah? memang zaman sekolah aku tak pernah ambil tahu tentang sastera mahupun puisi. jauh dari akal.

mugiwara,
sama-sama!

wanhidayat,
aku bakal sampai kuantan nanti. kalau kebetulan kau ada, boleh lepak sekali. ajak cendana jalan-jalan =)
dan ya. katanya tak mahu pergi, tapi bila aku telefon, rasanya dia yang paling excited. haha!

kadok,
aku pun cuma kenal a samad said. yang lain tak sudi berkenalan dengan aku. haha!

13may,
ok gugel gugel. kau pon siapa? nama dalam ic 13may kah? haha!

mel,
jangan sambung. nanti kena saman. haha!

maksu,
adakah se"fofler" maksu? haha!

aieakaike,
aku belum cukup kacakkah tanpa janggut? haha!

atiqah,
kenapa kaitkan dengan kapal terbang. kamu yang kedua. saya garu kepala =)

drimba,
itu hebatnya dia!

abgeldofg,
aku masih baru cuba baca puisi dia.

adrifza,
tepuk dada tanya hati. cinta itu bagus, tapi kadang cinta juga mengecewakan. faham? haha!

patungcendana said...

aku dah kembali...disana langsung tak nampak bulan...huhuhu

dayat...langsung tak excited nak pergi...excired nak balik ada la...

addyaholix said...

cendana,
selamat kembali. apa ada untuk saya dari sana? haha!

dex said...

beliau seorang yg paling kool dan sempoi.juga bapa yg romantis.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...